Prezent

Cele mai multe conexiuni rutiere sunt la DN (route) 67 ce face legatura Tg Jiu – Rm. Valcea.

Aceasta este calea cea mai scurta catre Bucuresti (283 km).

Dinspre Tg. Jiu se poate ajunge de asemenea pe DJ 633/663 si 674A sau 633A.

Catre Craiova legatura se face prin DJ 633/663 si DN (route) 66.

Practic DJ 633 face legatura dintre DN (route) 66 si DN (route) 67, in extremitatea sa nordica insirandu-se asezarile budiene.

In proportie de 90% drumurile sunt asfaltate sau din beton.Exista curse regulate intre Tg Jiu si centrul localitatii Budieni.

Pt. orarul acestora consultati
Transportul feroviar a avut vechi traditii. Budieni are trei puncte de conexiune cu traseul de cale ferata si este strabatuta de 2 cai ferate in zona locuita. Exista 2 statii BUDIENI, si o statie LUNCA BUDIENI care reprezenta si un punct de triere pt. traficul feroviar de la Tg Jiu. Aceasta din urma se afla insa intr-un program finantat de stat pt. desfintare (!!!) iar celelalte functioneaza intr-o maniera primitiva in ciuda faptului ca pana nu cu mult in urma erau foarte utilizate
Trenuri in Budieni

Exista un oficiu postal. Codul postal al localitatii Budieni este 217427

Prefixul ROMTELECOM al localitatii este +40253

„Tu esti dupa port un poruncitor, si omul acesta a poruncit de veacuri: fata de tine respectul lui nu poate fi decat de groaza, umilinta si rusine.” “El a fost prigonit, atat de apasat, atat de dogorit de ura celor ce i se fac stapani cu atata inlesnire si obladuitori niciodata, incat el nici nu-si mai poate da seama de sinesi” – T. Arghezi

preluat din Monografia Budieni – Anton Predescu

Informatiile de pe link-ul de mai sus dau explicatii la multe din remarcile care urmeaza.

Ca organizare administrativa Budieni este parte a comunei Scoarta, judet Gorj Cod SIRUTA : 81898

Populatie:
Populatia actuala nu poate fi foarte precis definita ca numar si structura. Ea este inclusa in totalul alcatuit din cei 4300 de romani, 754 tigani rromi si 2 unguri anuntati de catre primaria actualei structuri orhganizatorice Scoarta.

Daca ar fi sa luam in consideratie comasarile succesive dupa desfiintarea si ulterior reinfiintarea comunei Scoarta alipita cu Copacioasa si apoi cu Bobu si Budieni, atunci am putea deduce ca aproape jumatate traiesc intre limitele geografice ale fostei comune Budieni. Primaria din Scoarta o poate confirma sau nega.

Daca este sa ne luam insa dupa codificarile din Sistemul Informatic al Registrului Unitatilor Teritorial – Administrative din Romania atunci com. Scoarta are 11 subdiviziuni pentru care a existat o mai mica sau mai mare doza de subiectivism in alegerea lor.
Populatia este in special angrenata in activitatile agricole din gospodariile proprii. Mai sunt locuitori ce lucreaza in cadrul a 19 firme mici sau PF autorizate, in cadrul unor companii de prestari servicii sau productie din municipiul Tg. Jiu sau din localitati vecine sau in cadrul organizatiilor sau autoritatilor locale.

Nu exista societati comerciale prelucratoare sau de productie bazate pe rersursele locale iar mai grav nu exista unsuport pt. acestea.

Primaria din Scoarta (si nu numai) o poate confirma sau nega.

Exista 4 biserici dintre care o biserica din lemn cu o vechime mai mare de 500 ani, propusa sau inclusa in randul monumentelor nationale si aflata in delul Pistestilor.

Biserica Trei Ierarhi a fost ridicata cu 50 de ani inainte de reobtinerea actului de hotar al mosnenilor budieni, adica in 1832, langa locul celei cu o vechime de peste 3 secole de la care se mai pastreaza zona de altar declarata de asemenea monument national.

Incepand din 1995, preotii care au slujit au avut perioade scurte de timp de sedere in randul comunitatii nereusind sa aduca acesteia spiritualitatea de altadata.

Patriarhia prin Sectorul relaţii bisericeşti şi interreligioase poate confirma sau nega.

In zona impadurita din perimetrul Budienilor exista de asemenea o unitate militara.

Scoala din Budieni se afla in centrul asezamantului si este continuitoarea unei scoli ridicate cu mai mult de 100 de ani in urma.

Aceasta din urma a fost pt. cativa ani lacasul muzeului etnologic Budieni si care acum este in stare de degradare cu proportia de 90%. Primaria din Scoarta si Min. Inv. pot confirma sau nega.

La ora actuala in cladirea scolii primare (2 nivele) mai invatau in jur de 20 copii.Primaria din Scoarta poate confirma sau nega sau da o informatie detaliata.

In centrul localitatii, in apropierea locului unde a existat in epoca interbelica sediul bancii populare si unde se afla scoala actuala, exista caminul cultural ridicat in epoca comunista dar si un monument dedicat numerosilor eroi din Budieni cazuti in primul razboi mondial.
Nu departe de monument, a fost ridicata o troita despre care nu exista suficiente date in acest moment.