Istoric


“…..fiecare loc de pe pamant are o poveste a lui, dar trebuie sa tragi bine cu urechea ca sa o auzi si un dram de iubire sa o intelegi.” – N. Iorga


preluat din Monografia Budieni – Anton Predescu

ISTORIA VECHE

Numele Budieni se pierde in vechime si provine de la cele doua familii: Buda si Ene. Buda a trait in partea de Miaza Noapte a zonei Pistesti in locul ce poarta numele de Dealul Buda iar Ene cu Francul Mare si Francul Mic (cei doi frati ai sai) in partea de Apus, in stanga raului Amaradia in josul Padurii Mare – Artaris. Cele doua familii s-au inrudit, numarul urmasilor a crescut iar asezamintele s-au apropiat in actuala lunca a Budienilor. Acest fapt este cert deoarece ramasite ale barnelor de constructie, a vetrelor de foc, de ceramica sau obiecte de bronz au fost scoase pana nu de mult din aceste parti de raul Amaradia revenit la vechea matca. 
Inundatiile repetate au facut ca aceste asezari sa se mute in timp mai spre sud sau rasarit, in zona de azi a Dragoienilor cu familiile lui Preda zisi Chelarii, stramosi ai Serbanoilor, in zona Valenilor si Parvulestilor cu familiile Fugarilor, Teca si Dutu, spre zona Sestoarei cu asezarile Popetilor, a unei parti a Dutilor si a Isacilor sau spre actuala asezare Sasa. Harta este o reprezentare a asezarilor cu schimbarile de pozitie si denumire a acestora pe o intindere de 8-900 de ani sau mai mult. Harta alaturata este inclusa in monografia Budieni si a fost realizata cu  peste100-120 de ani in urma cu concursul mai multor varstnici de atunci si reprezinta o sinteza a memoriei colective a comunitatii. Ea a fost reprodusa ulterior (prin 1959-1960) cu ajutorul profesorului Gheorghe Predescu. Atestarile, prin documente scrise, incep insa din 1486 / 6994 si au fost pastrate in colectiile de documente ale istoricului Alexandru Stefulescu
Asfel la 30 iunie 6994 (1486 DNI) se mentioneaza “ Roman cu fii si altora au stapanire in Romanesti-Budieni-Izvoare..”samd. 
Vlad Voda Calugarul confirma in 1493 catre Spatar Hranitul si sotia acestuia stapanirea inclusiv asupra Budienilor si pe care Radu cel Frumos  le daduse in locul altor asezari din zona manastirii Tismana.


In 1619 /Targoviste, Gavril Voda Movila confirma cumparatura facuta de tatal lui Stancu asupra a doua locuri vandute de locuitorii din Budieni. Mai exista si alte documente si marturii dar toate, prin insiruirea lor, dovedesc faptul ca pe langa existenta Budieni-ul ca entitate inainte de veacul al XV-lea, exista are o continuitate de secole a acestuia.
In jurul anului 1800 apare Geografia Fizica si Politica care da pentru prima oara date statistice despre Budieni – Budieni s (sat) in judetul Gorj, p (plasa) Ocalul, formeaza c (comuna) cu catunele Dragoieni si Pistestii din Deal  cu 955 l (locuitori).

Deci la inceputul secolului al 19-lea asezarea Budienilor avea aproape 1000 de locuitori.
Primul act de hotarnicie cunoscut este cel al inginerului Caramenchi in 1842 unde se spune ca hotarul mosnenilor budieni este alaturi de hotarul Pistestilor din 1784 cu doi boieri si pana la “Rapa Rosie””(denumire generica – localizare probabila in dealurile nordice ale Copacioasei spre Bobu).

Dupa multiplele incercari ale unor boieri de a stapani acest tinut si dupa riposte hotarate ale mosnenilor locului, apare “ACTUL DE HOTARNICIE al mosii BUDIENI Districtul Gorj, plasa Ocolu, PROPRIETATEA MOSNENILOR BUDIENI“din 1882, cu masuratorile facute de ing. Barbovici, si care stabileste suprafetele (micsorate dar certe) stapanite de acestia.

Gospodariile budienilor cuprindeau case mari si incapatoare in marea lor majoritate cu o inaltime de peste 7m si pozitionate in partile mai inalte ale proprietatilor. Temeliile erau din piatra de rau potrivita si zidita. Restul casei era din lemn de stejar cioplit manual.
Vitele erau adapostite in grajduri care aveau la al doilea nivel faneata. Pe timpul iernii fanul era transferat in iesle prin trape de lemn pozitionate in dreptul acestora. O asemenea gospodarie este expusa la Muzeul Satului. Este vorba de casa din Budieni a fam. Beuran asezata insa, la transfer pe noul amplasament, pe o temelie din beton.

Starea economica la 1910, dupa recuperarea prin cumparare a unor suprafete de teren ajunse in proprietatea diversilor boieri, era urmatoarea:

 1. Locuitori – mosneni
 2. Suprafata com. Budieni inclusiv Sasa – 2870ha
 3. Suprafata cultivata cu grau si secara – 190ha
 4. Suprafata cultivata cu porumb – 694ha
 5. Fanete – 292ha
 6. Livezi si vii – 190ha
 7. Padure si izlaz – restul
 8. Numarul de locuitori (fara Pistesti si Sasa – numaratoare partiala –in realitate peste 1000) – 867
 9. Stiutori de carte – 272 (B-232, F-34)
 10. Economii depuse in Banca Populara – peste 10000 lei
 11. Invatatori – 2 (3 posturi)
 12. Elevi – 132 …..!!!! (B-64, F-48)
 13. Sali de clasa – 2+1
 14. Agent sanitar – 1
 15. Agent veterinar -1
 16. Jandarm post -2
 17. Perceptor – 1
 18. Pravalii, craciumi – 1

Nu exista date despre numarul de gospodarii, vite, alte asezaminte sau biserici si preoti.
Nu era asa rau! Cert este ca Budieni-ul a pasit in epoca moderna cu dreptul si ca mai presus de toate isi dorea sa invete. 

ISTORIA MODERNA